nlen
bellen 0183 - 50 71 50 mailen info@polyproducts.nl
poly products logo

FIRST Tech Challenge

Innovatie en techniek bekend maken onder de jeugd blijft een belangrijk speerpunt voor Poly Products. Daarom helpen wij graag als er gevraagd wordt om jeugdige techneuten gebruik te laten maken van onze mogelijkheden met watersnijden van koolstof producten. Zo ook onlangs voor de leerlingen van het Maerlant Lyceum in Den Haag die mee deden aan de FIRST Tech Challenge. Een korte samenvatting van het project vanuit de school:

Het is September 2017 als 12 leerlingen van het Maerlant Lyceum in Den Haag besluiten om nog een keer mee te doen aan de FIRST Tech Challenge. Een wedstrijd voor leerlingen van 15 tot 18 jaar waarin in teamverband gewerkt wordt aan het ontwerpen, bouwen en programmeren van een robot. Voorgaande twee jaar vertegenwoordigde deze groep met als teamnaam Pink to the Future Nederland op het Wereldkampioenschap in de V.S. en dat smaakte naar meer.

Het doel van de 10 jongens en 2 meisjes uit 5 en 6 vwo dit jaar: zo veel mogelijk teamleden leren ontwerpen met CAD, bekendheid van de FTC binnen Nederland vergroten, beginnende teams helpen opstarten en een zo optimaal mogelijke materiaalkeuze voor al hun robotonderdelen.

Ambitieuze doelen, die er toe leiden dat pas in maart het eerste prototype van hun robot over het wedstrijdveld rijdt. De robot is dan nog helemaal opgebouwd uit MDF, aluminium en ge3dprintte onderdelen. Op dat moment wordt er een cruciale beslissing genomen om het hele ontwerp nog een keer helemaal te verbeteren, waarbij zo veel mogelijk gewicht wordt bespaard en de robot dus van top tot teen wordt herontworpen uit carbon plaat.

Het zal de eerste keer zijn dat het team met dit materiaal werkt en al snel is duidelijk dat de ingewikkelde vormen die nodig zijn eigenlijk alleen te realiseren zijn door gebruik te maken van waterstraalsnijden. Poly Products bleek gelukkig bereid om het team te helpen met het realiseren van alle onderdelen. Een week voor vertrek naar Detroit worden met de waterstraalsnijder zo’n 30 vormen uit carbonplaat gesneden, die direct daarna zo snel mogelijk met epoxy verlijmd worden. Zo begint Pink tot he Future aan de wedstrijden met een robot die weliswaar amper droog is maar wel ultra licht en sterk.

Het world festival in Detroit is een samenkomst van 40.000 fanatiekelingen op het gebied van robotica die met elkaar de strijd aangaan in verschillende disciplines. Bij de FIRST Tech Challenge strijden de beste 128 teams van over de hele wereld op punten als beste gebruik van sensoren, meest efficiënte software, beste constructie, beste effort voor het helpen van opstartende teams, etc. Het team speelt hier 8 wedstrijden en presenteert hun hele seizoen aan een jury door middels van hun engineering notebook en een presentatie / jurygesprek van 20 minuten.

Van de 8 wedstrijden werden er jammer genoeg slechts 3 gewonnen. Iets dat ongetwijfeld te maken had met het gebrek aan rijervaring met de nieuwe robot, want de latere wedstrijden verliepen wel veel beter dan de eerdere. Veel teams rijden de wedstrijden met een robot waar ze al maanden lang aan gewend zijn, en dat is zeker een leerpunt waar Pink tot he Future nog mee aan de slag moet.

Uiteindelijk won het team de “Motivate Award”. Deze prijs beloont het team dat het meest succesvol de FTC weet te promoten en STEM-onderwijs weet te promoten bij anderen. Pink to the Future was een jaar eerder al voor deze award genomineerd.

Half juni speelt het team nog een wedstrijd in Delft tegen andere Nederlandse teams.

Copyright © 2018 Poly Products B.V. | Cookie- en privacy verklaring | Disclaimer | Sitemap | Webdesign Nieuw Ontwerp