nlen
bellen 0183 - 50 71 50 mailen info@polyproducts.nl
poly products logo

Sterkte en stijfheid

Door het gebruik van de versterkingsvezels zijn composieten, zeker in vergelijk met hun gewicht, extreem sterk. De sterkte van klassieke constructiematerialen zoals staal en hout kan door composieten zelfs eenvoudig worden overtroffen! Ook in het gebruik van verschillende versterkingsvezels, zoals glasvezels, koolstof of aramide, zijn er verdere optimalisaties in de sterkte en stijfheid te maken. Het lage gewicht van composieten is ook vaak een elementaire factor. Door de combinatie van lichte vezels met een juiste kunststofhars zijn de dichtheden van composieten gemiddeld vijf keer lager dan bijvoorbeeld staal.

Treksterkte composieten

Treksterkte: Door het gebruik van de versterkingsvezels hebben composieten een hoge sterkte. Zo heeft een glasweefsel versterkt polyesterlaminaat een hogere sterkte dan constructiestaal. Met een gerichte versterkingsvorm of een nog sterkere vezel zoals een koolstofvezel kunnen nog veel hogere sterktes worden bereikt. De grafiek hierboven geeft richtwaarden voor de treksterkte die met verschillende composieten kan worden behaald.

COMP-grafiek-Stijfheid

Stijfheid:De hoge stijfheid van composietconstructies wordt vooral bereikt door gebruik te maken van de vormgevingsvrijheid van het materiaal. Construeren met composieten begint al met het construeren van het materiaal zelf. Door het optimaal vormgeven van de constructie, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een sandwichopbouw, door het aanbrengen van ribben of extra flenzen kan een enorme stijfheid worden gerealiseerd. De grafiek hierboven geeft een vergelijking van de stijfheid van enkele varianten.

 

Specifieke sterkte van composieten

Specifieke sterkte: De sterkte- en stijfheidseigenschappen worden bij composieten al bij een zeer laag gewicht gerealiseerd, de dichtheid van composieten is relatief laag. Zeker bij constructies waar het gewicht belangrijk is wordt vaak de specifieke sterkte van materialen vergeleken. Hierboven een overzicht van composieten ten opzichte van conventionele materialen en hun specifieke sterktes.

 

COMP-grafiek-Thermische Uitzettingscoefficient (ppm)

Thermische uitzetting: Bij opwarming of afkoeling van constructie-onderdelen ontstaan vervormingen als gevolg van thermische uitzetting en – krimp. In het algemeen hebben kunststoffen een vrij hoge thermische uitzettingscoëfficiënt.
In composieten zorgen de vezelversterkingen er echter voor dat deze netto van het samengestelde materiaal veel lager is. Sterker nog: aramide- en koolstofvezels hebben een negatieve uitzettingscoëfficiënt waardoor de thermische uitzetting van de producten hiervan relatief laag is. Hierboven een overzicht.

Copyright © 2018 Poly Products B.V. | Cookie- en privacy verklaring | Disclaimer | Sitemap | Webdesign Nieuw Ontwerp