nlen
bellen 0183 - 50 71 50 mailen info@polyproducts.nl
poly products logo

Wat zijn composieten?

Een materiaal met bijzondere eigenschappen

‘Composiet’ is een verzamelnaam voor diverse vezel-versterkte kunststoffen (VVK of GRP). Hoewel een composiet dus uit verschillende basisstoffen kan worden opgebouwd, is de gemene deler dat het bestaat uit enerzijds vezels die structurele sterkte bieden en anderzijds een hars die de constructie bij elkaar houdt. Door speciale productiemethodes te gebruiken, versterken de vezels en hars elkaars krachten. Dit leidt tot een bijzonder hoge sterkte tegen een bijzonder laag gewicht.

Composiet is daarmee een eenvoudig en complex product tegelijk. Eenvoudig in de zin dat met dit materiaal vrijwel oneindig veel mogelijkheden zijn. Complex in de zin dat wij als producent een bijzondere expertise nodig hebben om vanuit alle mogelijkheden steeds tot een ideale materiaalsamenstelling en eindproduct te komen.

Door de volledige vorm- en kleurvrijheid en de enorme sterkte van composieten is vrijwel elke constructie mogelijk. Ook kunnen in composieten (zie volgende kop) zoveel verschillende ‘basisingrediënten’ worden gebruikt dat het uiteindelijke composiet unieke eigenschappen geeft die exact aansluiten bij de behoeften van uw specifieke project of object. In de navolgende koppen zoomen wij in op specifieke eigenschappen van composieten.

 

Bijzondere eigenschappen

  • Hoge sterkte
  • Laag gewicht
  • Vrij vorm
  • Lage onderhoudskosten
  • Lage milieubelasting
  • Lange levensduur
  • Hoge chemische bestendigheid
  • Zowel enkelstuks als serieproductie

Neem contact op

Wilt u informeren naar de mogelijkheden van composieten voor uw aanstaande project? Neem dan contact op met uw adviseurs bij Poly Products.

icoon-bellen 0183 – 507150

icoon-mailen info@polyproducts.nl

 


 Sterkte en stijfheid

Sterkte en stijfheid

Door de versterkingsvezels in de juiste richting in het product te plaatsen kan een enorme sterkte bereikt worden. Ook een hoge stijfheid is mogelijk door een slimme vormgeving en bijvoorbeeld het toepassen van een sandwichopbouw.

 

Lees meer

 Vezelversterkingen

Vezelversterkingen

Composieten worden gemaakt uit een combinatie van vezels en harsen, van beide soorten zijn echter veel verschillende soorten beschikbaar. Welke soort en combinatie het beste is voor uw project, hangt steeds af van de unieke vereisten die hierbij komen kijken. In principe is met composieten werkelijk alles mogelijk. Voorbeelden van gebruikte vezels zijn het bekende glasvezel, dat bijzonder sterk en relatief voordelig is. Voor nog hogere eisen kan ook koolstof of aramide worden gebruikt, terwijl organisaties die nadruk leggen op nog grotere duurzaamheid een voorkeur kunnen hebben voor vlas, hennep en basalt.

Juist door deze verscheidenheid aan basisstoffen en de unieke eigenschappen van het uiteindelijke composiet, is ervaring in deze markt enorm belangrijk. Poly Products is een internationale koploper op het vlak van composieten, bijna een halve eeuw aan vakmanschap en diepgaande kennis over elk aspect van de leveringsketen zorgen voor elk project weer voor het optimale resultaat.

 Detos vliegend laag gewicht

Laag gewicht

Composieten zijn zeer licht van gewicht en toch bijzonder sterk. Dit biedt voordelen in veel verschillende situaties, zoals in constructies waar traditionele bouwmaterialen te zwaar zijn om een structuur redelijkerwijs goed te ondersteunen. Ook de duurzaamheid komt het ten goede, want composietoplossingen zijn vaak mobiel en kosten dus brandstof om te vervoeren. Het lage gewicht draagt bij aan een lager brandstofverbruik en daarmee dus aan een beter milieu.

 Dommelbrug Eindhoven met composiet randelementen

Buitenduurzaam

Composieten roesten niet, rotten niet en zijn volledig weerbestendig. Een ideaal materiaal dus, om buiten toe te passen. Prettig voor uw budget op lange termijn, is dat vrijwel geen onderhoud nodig is. U zit dus niet vast een regelmatig terugkerende en vaak dure reparaties en onderhoudstaken.

 Haantje

Vormvrijheid

Wij dagen u uit een vorm te bedenken die Poly Products niet van composiet kan maken. Een vlakke plaat, enkelgekromde of dubbelgekromde vormen, grote afmetingen in één stuk van 20 meter, verzin het maar. Omdat composiet gegoten wordt in mallen en die volledige vormvrijheid hebben, is werkelijk alles mogelijk. Poly Products helpt u graag mee in de advies-, ontwikkel- en engineeringfase, voordat wij uw composiet product in onze eigen fabriek produceren.

 Brandproef

Brandgedrag

Goed brandgedrag kan het verschil zijn tussen leven of dood. Daarom worden al onze materialen uitgebreid op dit aspect getest en ontwikkelt Poly Products met verschillende harssystemen materialen in diverse brand- en rookklassen. Zelfs constructies met een brandwerendheid van wel 60 minuten zijn haalbaar en leverden wij reeds voor diverse opdrachtgevers uit.

 Busstation Hoofddorp

Kleur, textuur en afwerking

Niet alleen de vorm en afmetingen van composietproducten kunt u vrij bepalen. Ook met de esthetiek kunt u alle kanten op. De afwerking van de oppervlakte, de glansgraad, gladheid of structuur, de kleur en de uitstraling. Laat uw gedachten maar vrij vloeien, de praktijk begrenst u niet.

 

Chemische bestendigheid

Composieten zijn bestand tegen een grote verscheidenheid aan chemische milieus, gassen en vloeistoffen. In sommige situaties is het zelfs één van de weinige of het enige materiaal dat aan alle verschillende soorten eisen in een project voldoet. Poly Products heeft de kunde en ervaring om op basis van uw specifieke toepassing de juiste composietsamenstelling te ontwikkelen en produceren.

 Productietechnieken composieten

Verwerkingstechnieken

Composietmaterialen kunnen op diverse manieren worden geproduceerd. In onze eigen fabriek kunnen wij met vrijwel elke mogelijke verwerkingstechniek uit de voeten. Denkt u aan vacuüminjectie onder folie, een dubbele mal, handlamineren, vezelspuiten, warm- of koudpersen of gieten.

 C-biocomposiet1

BIO-composieten

De wereld wordt gelukkig steeds milieubewuster, Poly Products loopt graag voorop. Hoewel kunststof composieten al duurzamer zijn dan veel andere bouwmaterialen, leveren bio-composieten een nóg grotere bijdrage aan een beter milieu. Deze composieten worden namelijk volledig ontwikkeld met natuurlijke materialen, zoals vlas, hennep, basalt, bio-hars en kurk. De belangrijke eigenschappen van composiet, zoals vormvrijheid, uitstraling, het lichte gewicht en de grote sterkte, worden daarbij volledig behouden.

LC-Composiet gevel kantoorpand

LC-composiet

Light-weight Concrete Composiet is een composiet dat zich al zo’n 40 jaar bewijst als een buiten-duurzaam composiet met een zeer hoge brandwerende prestatie. Zeker als deze in een gevel wordt geplaatst, of bij vluchtwegen waar een zeer hoge brandwerendheidsprestatie moet worden gehaald (klasse 1 volgens de Nederlandse NEN 6065), is LC-Composiet de ideale oplossing.

 Tulpenpanelen Masterworks 1

Masterworks

Masterworks, een watergedragen kunststof op basis van minerale vulstoffen en acrylaatpolymeer, kan worden ingedeeld in SBI klasse B S1 D0. Hierdoor is het mogelijk om producten te maken met de vormvrijheid van polyester en het brandgedrag van gipsplaat. Op basis van deze eigenschappen is het materiaal ideaal toepasbaar in bijvoorbeeld openbare ruimtes en winkelcentra.

 

icoon-bellen 

icoon-mailen 


Copyright © 2018 Poly Products B.V. | Cookie- en privacy verklaring | Disclaimer | Sitemap | Webdesign Nieuw Ontwerp