nlen
bellen 0183 - 50 71 50 mailen info@polyproducts.nl
poly products logo

Recycling composieten

Composieten kenmerken zich door een zeer lange levensduur. Bij een goede opbouw, productie op basis van vakmanschap en tijdige uitvoering van het sporadische onderhoud blijkt uit onderzoek dat de levensduur wel 80 tot 100 jaar kan zijn. Hoewel het moment van recycling dus erg ver weg ligt, moet hierover natuurlijk wel worden nagedacht. Een rapport van de EuCIA concludeert, na een uitgebreide studie, dat de mogelijkheden voor recycling van composietmaterialen zeker aanwezig zijn

Door de zeer sterke verbinding tussen kunststofhars en wapening met vezels zijn composietmaterialen in beginsel zeer moeilijk van elkaar te scheiden. Het krachtige aspect dat composiet in de constructie juist zo krachtig maakt, staat hier bijna in de weg. Gelukkig zijn creatieve opties gevonden, waarbij is gebleken dat ruim 2/3e van de door Poly Products gefabriceerde composietmaterialen kunnen worden vermalen om te worden ingemengd in beton. Dit geeft beton een zeer sterke, maar ook lichte extra wapening die de structurele sterkte flink doen toenemen. Het restant van het composietmateriaal kan worden gebruikt om door verbranding energie te winnen, waarbij de verbranding geheel schoon is en geen giftige stoffen ontstaan.

Hogeschool Windesheim heeft hier in 2016 een KIEM-VANG onderzoek aan gewijd om meer kennis en inzicht in de recyclebare composietstromen en recycle mogelijkheden te krijgen.
Het rapport is hier te lezen en te downloaden.

Natuurlijk geldt dit niet alleen voor composiet producten die aan het eind van hun levensduur zijn, ook een deel van het productieafval is prima geschikt voor deze vorm van recycling.

Copyright © 2018 Poly Products B.V. | Cookie- en privacy verklaring | Disclaimer | Sitemap | Webdesign Nieuw Ontwerp