Onze technisch directeur Dr. Ir. Albert ten Busschen neemt in zijn blog dit keer de duurzaamheid van composieten onder de loep en vertelt hoe composiet op duurzame wijze wordt toegepast in een Europees project.
Levensduur
Om te beginnen met de eerste vorm: composieten hebben een lange levensduur. Ze zijn goed bestand tegen omstandigheden waar vocht, zonlicht (UV) of agressieve chemische componenten aanwezig zijn. Composieten rotten niet zoals hout en roesten niet zoals staal. Ze gaan heel lang mee en hebben ook weinig onderhoud nodig. Duurzaam bestand tegen barre omstandigheden. ‘Very durable!’
Energie besparen
Ook wat betreft de andere vorm van duurzaamheid scoren composieten zeer goed. Met de eigenschappen van composieten besparen ze ten opzichte van traditionele materialen vaak op energiegebruik en gebruik van fossiele grondstoffen. Composietproducten zijn vaak erg licht, hetgeen wat besparend werkt op transport en fundatie. Maar ook de eerdergenoemde lange levensduur bespaart op energie en materialen doordat een product minder vaak vervangen hoeft te worden.
Interegg-project
De inzet van bio-gebaseerde grondstoffen in composietproducten maakt dat er minder gebruik gemaakt wordt van fossiele grondstoffen. Poly Products is deelnemer in het Europese Interreg-project SeaBioComp. In dit project worden biopolymeren ingezet voor het ontwikkelen van composietproducten voor maritieme toepassingen. De inzet van de 3D-printer van Poly Products voor het realiseren van bio-composiet-producten heeft al tot de eerste demonstrators geleid die gemaakt zijn met PLA - kunststof gemaakt van suikerriet - TPS - kunststof gemaakt van aardappelzetmeel -, al of niet versterkt met hennep-vezels.
End-of-life-composiet
Tot nu toe spreken we alleen nog over de composietproducten in het gebruik. Maar hoe zit het aan het einde van het leven, End-of-Life (EoL) van een composietproduct? Door de chemische structuur zijn traditionele composieten vaak slecht te recyclen tot de oorspronkelijke grondstoffen. In samenwerking met hogeschool Windesheim is er een andere methode ontwikkeld, waarmee End-of-Life-composieten kunnen worden hergebruikt. Hiermee passen composieten in de circulaire economie. Daarnaast is Poly Products deelnemer in het OPZUID-project Circular Polymers. In dit project worden gerecyclede kunststoffen gebruikt om er nieuwe producten van de maken middels de 3D-printer van Poly Products. De eerste BMX pump-track banen zijn inmiddels geprint van gerecycled PET. ‘Very sustainable!’
Afbeeldingen zijn afkomstig van stichting pumptrack, kijk voor meer informatie op hun website.
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws.