Hoe geef je gebruikte composietmaterialen een tweede leven? Daar houden wij ons dagelijks mee bezig. Want composiet is een uiterst sterk en duurzaam materiaal en biedt volop kansen voor hergebruik. Een mooi voorbeeld is de ontwikkeling van een brug, waarbij een oud windmolenblad een belangrijke rol speelt.
Algemeen directeur Michiel den Bruijcker doet uit de doeken hoe wij dit renovatieproject hebben aangepakt.
Een kunststof prototype
Het functionele prototype van de brug, op ware grootte, heeft een overspanning van twaalf meter. Met een breedte van drie meter is de brug opgebouwd uit gerecycled thermoplast en thermoset materiaal. Het rijdek is vervaardigd uit gerecyclede damwanden.
Circulair en modulair
Bij de recycling van de windmolenbladen hebben we gebruikgemaakt van groot formaat 3D-printen voor het maken van verbindingen. Daarvoor hebben we innovatieve 3D-geprinte schenkels ontwikkeld, die het rijdek ondersteunen, de leuning bevatten en zorgen voor de breedte van de brug. Dat levert een volledig circulaire en modulaire brug, die gedemonteerd kan worden voor hergebruik.
Slim renoveren met composiet
Bij hergebruikprojecten is het van belang naar de oorspronkelijke functie van materialen te kijken, maar juist ook naar hun potentieel. Composiet uit windmolenbladen is sterk, licht en uitstekend bestand tegen weersinvloeden. Door dit materiaal zorgvuldig te verwerken en toe te passen als ligger, geven we het een nieuw leven. Met minimaal gebruik van nieuwe grondstoffen.
Brede interesse
Tijdens de ontwikkeling van de brug bleek er brede interesse te zijn in het innovatieve ontwerp. De nieuwe, circulaire brugconstructie die voldoet aan de moderne eisen opent het gesprek over de inzet van gerecycled composiet. Bovendien kan de brug tegen een marktconforme prijs worden gerealiseerd. Voor het ontwerp is een octrooiaanvraag in behandeling!
Van uitzondering naar standaard
Wij willen circulair renoveren van uitzondering naar standaard brengen. Dit project toont de uitgebreide mogelijkheden. Met de juiste kennis, creativiteit en samenwerking kunnen bestaande materialen worden toegepast, met een minimale ecologische voetafdruk.
Poly Products heeft een octrooi aanvraag lopen voor dit ontwerp.
Michiel, tot slot: “Door hergebruik te combineren met innovatie, laten we zien dat composiet ook ná zijn eerste leven nog van grote waarde is. Hergebruikprojecten als deze bewijzen de kracht van circulair denken.”
Wilt meer informatie over de wijze waarop wij uw producten een nieuw leven kunnen geven? Neem contact op met Remon van Falier via vanfalier@polyproducts.nl of bel 0183-507115.
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws.