Vacatures
0183 - 50 71 50
Nieuws
Composieten voor de chemische industrie

Onze technisch directeur Dr. Ir. Albert ten Busschen neemt in zijn blog dit keer de composieten onder de loep die specifiek in de chemische industrie worden ingezet.

Composieten zijn goed bestand tegen vochtinwerking. Traditionele glasvezelversterkte polyestercomposieten kunnen probleemloos decennia functioneren in een buitentoepassing, zelfs bij een permanente vochtbelasting. Sprekende voorbeelden hiervan zijn de polyester – composiet – bootrompen van plezierjachten en zwembaden.

Agressieve omstandigheden

Maar ook in meer agressieve omstandigheden kunnen composieten worden ingezet. Bij toepassingen in de chemische industrie moeten soms vloeistoffen met een hoge temperatuur en een sterk zuur of alkalisch karakter worden opgeslagen of getransporteerd. De composieten die hierbij worden ingezet worden dan vervaardigd met speciale corrosiebestendige kunstharsen. Specifiek voor de eigenschappen van het medium waar de composiet mee in contact komt wordt de geschikte hars geselecteerd. Dit zijn bijvoorbeeld iso-polyesterharsen, vinylesterharsen, epoxy’s of hybride harstypen. Niet alleen de hars is van belang, ook het pakket van vezelversterking moet worden afgestemd op de eigenschappen van het medium waar de composiet mee in contact komt. De contactzijde van de composiet wordt vaak voorzien van een barrière laag met versterkingslagen met speciale corrosiebestendige eigenschappen.

Drijvend dak

Poly Products heeft vele projecten uitgevoerd voor het toepassen van composieten in de chemische industrie. Voorbeelden zijn composietbekledingen van betonnen opvangbassins, coulissedempers voor rookgaskanalen, afdekkingen van chemische baden, leidingsystemen, et cetera. Specialiteit van Poly Products zijn de drijvende daken voor opslagtanks waarvan het bedrijf door de jaren er vele heeft geïnstalleerd. Een drijvend dak voorkomt emissie van vloeistofdamp en kan meebewegen met het vloeistofniveau. Meestal moet zo’n dak worden opgebouwd in een bestaande tank. Poly Products heeft hiervoor een systeem om geprefabriceerde composietelementen door een mangat naar binnen te brengen en vervolgens in de tank samen te stellen tot een drijvend dak. Soms hebben deze drijvende daken wel een diameter van zestig meter!

Netwerk

Voor toepassingen in chemisch agressieve omstandigheden is er een systematiek ontwikkeld om de grondstoffen – hars en versterkingslagen – en de productopbouw in samenspraak met de opdrachtgever af te stemmen op de specifieke situatie. Belangrijk daarbij is het netwerk van grondstofleveranciers dat Poly Products heeft opgebouwd. Daarmee kunnen de kennis en de leveringsmogelijkheden van de leveranciers worden ingezet. Naast de juiste grondstoffen zijn het vakmanschap tijdens verwerking en de coördinatie door de werkvoorbereiding essentieel voor een goed eindproduct. Dat geldt zowel bij producten die bij ons in het bedrijf worden gemaakt, als ook voor bekleding en installatie op locatie. We hebben het allemaal in huis bij Poly Products en staan daarmee ook graag de chemische industrie ten dienste voor de toepassing van composieten.   

Hero stijl element
Iocn 7
Altijd als eerste op de hoogte?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief

Volg ons op social media

© Poly Products   |  Alle rechten voorbehouden  |  Algemene voorwaarden  |  Privacy verklaring  |  Cookie verklaring  |  Cookie settings