Vacatures
0183 - 50 71 50
Nieuws
Historische 3D-beelden voor Bergen op Zoom

De Stichting Vastenavend is de carnavalsvereniging van Bergen op Zoom. Eens in de elf jaar bieden zij de stad een geschenk aan. Hoewel de overhandiging van dat cadeau in februari is, staat het los van het carnavalsfeest. Dit keer heeft de stichting een aantal kunstenaars uitgenodigd beelden te maken. Wij verzorgen het driedimensionale printen van die beelden!


De beelden worden geplaatst in de Gothische nissen van de Sint-Gertrudiskerk - ook bekend als de ‘peperbus’. We spraken de initiatiefnemers achter het geschenk aan de stad.

 

3D-printen

De nissen in de kerk bevinden zich in de kerktoren, waar de buitenlucht vrij spel heeft. Het is de bedoeling van Stichting Vastenavend dat de beelden een permanente plek in de kerktoren krijgen. Daarom is het belangrijk dat de beelden worden vervaardigd van weerbestendig materiaal, met een esthetische waarde. Daar komt onze 3D-printer én uitgebreide expertise van groot 3D-printen met ENLARG3D in beeld.

 

Historische betekenis

“In die nissen ontbreken beelden”, aldus de Stichting Vastenavend. Wij voegen daar graag een historische dimensie toe, met betekenis voor de stad.” Daarom hebben we gekozen voor twee symbolen en voor twee ‘echte’ historische figuren. Kloosteroverste Sint-Gertrude uit de zevende eeuw wordt algemeen gezien als stichteres van de kerk. De zeemeermin is een dertiende-eeuwse mythe die onder lokale vissers is ontstaan.”

 

Jan met de lippen

 “De vijftiende-eeuwse Jan van Glymes was een bourgondisch edelman, en heer van Bergen op Zoom. Hij heeft heel veel betekent voor de economische ontwikkeling van de stad. Onder zijn leiding is ook het grootste stadspaleis van Nederland gebouwd.

Tot slot is de nar het symbool die voor relativering zorgt. Bovendien vraagt de nar om aandacht voor de minderbedeelden: hij stelt ‘de laatste op de eerste plaats’ en vice versa.”

 

Bestendig en esthetisch

“We hebben de kunstenaars een beeld laten vormen” Ze zijn gaan tekenen en boetseren. Ondertussen hebben wij nagedacht over de materiaalkeuze. Al snel kwam de combinatie van composiet en Poly Products naar voren. Composiet is een zeer bestendig materiaal, wat mede door de inzet van de 3D-printer in veel vormen ‘valt te gieten’. Bovendien heeft Poly Products aantoonbare ervaring met het vervaardigen van kunstwerken die in de openbare ruimte worden geplaatst.”

 

Op zaterdagavond 11 februari, tijdens de Nacht van de Eeuwige Leut, zijn de beelden geschonken aan Bergen op Zoom en geplaatst in de Gothische nissen van de Sint-Gertrudiskerk.

Hero stijl element
Iocn 7
Altijd als eerste op de hoogte?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief

Volg ons op social media

© Poly Products   |  Alle rechten voorbehouden  |  Algemene voorwaarden  |  Privacy verklaring  |  Cookie verklaring  |  Cookie settings