Deze keer beschrijft onze technisch directeur Dr. Ir. Albert Ten Busschen in zijn blog de bijna onbegrensde vormgevingsmogelijkheden van composiet. Lees meer over mallen, de ‘verloren kern methode’ en de mogelijkheden van 3D-prints bij vrije vormgeving.
Een belangrijk voordeel van composiet is de vormgevingsvrijheid. Doordat deze materialen gemaakt worden met buigzame versterkingsvezels en een vloeibare kunsthars, zijn de mogelijkheden om vormen te maken in principe onbegrensd. Hierbij zijn ook geen zware machines, zoals persen nodig. Als er een mal is met de vorm van het te maken product, dan kunnen de vezels en de hars daarin worden aangebracht en na uitharding van het geheel ontstaat een vormvast en sterk product die de vorm van de mal heeft overgenomen.
Verloren kern methode
Als composietproducten gemaakt worden met uithardende kunstharsen, is er altijd een vorm nodig waar dit op plaatsvindt. Dit kan, zoals boven beschreven, in een mal. Maar het is ook mogelijk om een vorm te maken, bijvoorbeeld van schuim, waarop de vezelversterkte kunststof wordt aangebracht en waarbij de vorm onderdeel blijft van het product. Dit wordt de ‘verloren kern methode’ genoemd: de vorm blijft als een kern aanwezig in het product. Poly Products heeft de verloren kern-methode gebruikt om ‘The Giant Whale Jaw’ te maken. Dit is het busstation in Hoofddorp met een lengte van 50 meter en een organische vorm, ontworpen door architectenbureau NIO.
Er zijn veel toepassingen waar de vormgevingsvrijheid van composieten doorslaggevend is voor de keuze van deze materialen. Bekende voorbeelden zijn rotorbladen van windmolens, rompen van polyester jachten en carrosseriedelen van treinen en vrachtauto’s. Vanwege de vormgevingsvrijheid produceert Poly Products al jaren de gestroomlijnde buitenschalen van de onderzeeboten van U-Boat Worx van composiet.
3D-printer
Met de recent geïnstalleerde 3D-printer van Poly Products is vrije vormgeving ook mogelijk. In deze machine wordt een thermoplastische composiet verwerkt door gesmolten lagen op elkaar te brengen tot een product, de zogenaamde FDM-methode. Met de printer kunnen producten tot een maximale afmeting van (LxBxH) 4 x 2 x 1,5 m geprint worden. Niet alleen producten kunnen geprint worden, maar ook kernen voor gebruik in de genoemde ‘verloren kern methode’. Met deze methode zijn de hoofden voor de ‘Wijsneuzen’ aan het strand in het Vlaamse De Panne geprint en vervolgens met een versterkingslaag afgewerkt.
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws.