Nieuws
Brandwerende composiet-producten

Deze week gaat de blog van onze technisch directeur, doctor Ingenieur Albert ten Busschen, over brandwerende composiet producten, die wij al jarenlang produceren.

“Zonder speciale maatregelen zijn composieten meestal brandbaar. Dat komt omdat ze vaak zijn opgebouwd met een brandbare kunststof, bijvoorbeeld polyester of epoxy. Er zijn natuurlijk toepassingen waarbij dat ongewenst is. Denk aan producten voor gevels, interieurbouw, maritieme toepassingen of voor de petrochemische industrie. Hiervoor zijn speciale kunststoffen te gebruiken die brandwerend zijn, waardoor het composietproduct ook brandwerend wordt.”

 

Brandscheidend

Brandgedrag gaat niet alleen over de brandbaarheid van het product. Albert: “Het gaat er ook over of er tijdens brand veel of schadelijke rook ontstaat, en of het product ook kan smelten, waardoor het brandende druppels kan vormen.” Albert vervolgt: “Ook de weerstand tegen doorslag van een brandscheidende constructie kan van belang zijn: hoe lang biedt deze constructie weerstand tegen brand? Dit wordt geclassificeerd als weerstand tegen branddoorslag in minuten: 15, 30, 60 of 90 minuten.”

 

Brandwerend

“Poly Products heeft door de jaren veel brandwerende composietproducten geproduceerd. Voor een aantal projecten, zoals de buitengevel van het Mahler 4 gebouw in Amsterdam (zie foto), zijn ook brandtests uitgevoerd bij erkende instituten als Efectis en BDA. Daarbij is ook veel kennis ontwikkeld over brandgedrag en hoe dat te realiseren is door een goede keuze van grondstoffen en de opbouw van het product. Daarbij spelen leveranciers van onze grondstoffen een belangrijke rol voor het leveren van brandwerende grondstoffen.”

 

Masterworks

Een bijzondere klasse van brandwerende composieten wordt bij Poly Products gevormd door Masterworks. Dit zijn producten die opgebouwd zijn uit een glasvezelversterkte, gipsgevulde acrylaathars. Dit levert producten op met een Europese brandklasse A2-s1-d0: praktisch onbrandbaar gedrag (A2), bijna geen rookontwikkeling (s1) en geen vorming van brandende druppels (d0).

Albert: “Masterworks geeft vooral voor interieurtoepassingen een ongeëvenaarde combinatie van gedrag bij brand en vormgevingsvrijheid. Dat komt tot uiting in de bekleding van het inpandige auditorium in het Mahler-gebouw in Amsterdam. Maar ook in gevels wordt het vanwege deze combinatie dankbaar toegepast, zoals in de recentelijk door Poly Products gerealiseerd gevels van het Olympic Hotel en voor de Lego Flagstore in de Kalverstraat in Amsterdam.”

Hero stijl element
Iocn 7
Altijd als eerste op de hoogte?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief

Volg ons op social media

© Poly Products   |  Alle rechten voorbehouden  |  Algemene voorwaarden  |  Privacy verklaring  |  Cookie verklaring  |  Cookie settings