Vacatures
0183 - 50 71 50
Polyester werker
Nieuws
Hergebruik van windmolenbladen
2241075 Poly Products   Content 11 07   Overzicht 1200x675px

Wij zijn altijd op zoek naar innovatieve en duurzame oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Op dit moment onderzoeken we of Poly Products een rol kan spelen bij het hergebruik van afgedankte windmolenbladen.

Windmolenbladen hebben een levensduur van twintig tot vijfentwintig jaar.

 

Op duurzame wijze afbreken

Nu steeds meer van deze bladen het einde van hun levensduur bereiken, wordt het belangrijk duurzame oplossingen te vinden voor ontmanteling en hergebruik. Blade Made heeft Poly Products uitgenodigd bij de ‘decommissioning’ van drie windmolens bij Herkingen, aan het Grevelingenmeer. Eneco breekt hier een windpark op duurzame wijze af en wij zetten ons in de windmolenbladen zo intact mogelijk te hergebruiken.

 

Glasvezelversterkt composiet

De windmolenbladen zijn gemaakt van glasvezelversterkt composiet en versterkt met onder andere balsahout. Ze zijn groot en robuust, met een lengte van bijna veertig meter. Onze uitdaging is deze materialen, zoveel mogelijk in de bestaande vorm, een nieuw leven te geven, om zo versnipperen tot grondstof te voorkomen. Deze aanpak resulteert in een hogere score op de ladder van Lansink: een model voor afvalbeheer.

 

Sterkte van het materiaal benutten

We hebben verschillende ideeën voor het hergebruik van deze bladen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van drijvers voor boten of liggers voor bruggen. Deze toepassingen benutten de sterkte van het materiaal en geven het een nieuwe functie in zijn huidige vorm. We hebben de eerste windmolenbladen al in huis en gaan binnenkort aan de slag met de productverwerking.

 

Maatschappelijk relevant en actueel onderwerp

Onze technisch adviseur, Albert ten Busschen, zet zich in voor het vinden van oplossingen. We staan open voor suggesties en opdrachten en beschikken over de kennis en het materieel deze projecten tot een succes te maken. Het hergebruik van windmolenbladen is een maatschappelijk relevant en actueel onderwerp. Dit is een stap in het verduurzamen van de ontmantelingsprocessen en het verminderen van afval.

 

Bent u benieuwd naar meer projecten en ontwikkelingen? Neem dan contact op.

Hero stijl element
Iocn 7
Altijd als eerste op de hoogte?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief

Volg ons op social media

© Poly Products   |  Alle rechten voorbehouden  |  Algemene voorwaarden  |  Privacy verklaring  |  Cookie verklaring  |  Cookie settings