Nieuws
Veelzijdig ambacht bij Poly Products

Ze werkten er allemaal aan mee: de productie van de bijzondere putdeksels voor Schiphol, de stoelen voor achtbanen, koepels van het Efteling hotel en de befaamde mossel in Bruinisse. De werknemers van het eerste uur bij Poly Products kennen de kneepjes van het vak en zijn trots op hun loopbaan bij de composiet specialist.

Jan van Drunen, werkt al 17 jaar bij Poly Products. Hij kwam als vijftienjarige in de leer bij Karel Saarloos en Peter van Gool. Deze werknemers van het eerste uur realiseerden in al die jaren bij Poly Products ontzettend veel mooie projecten.

 

Leermeesters

Jan: “In totaal werk ik al 20 jaar met composieten. Eerst bij mijn oom in het bedrijf en na drie jaar kwam ik bij Poly Products terecht. Ik volgde verschillende cursussen, maar het meeste leerde ik in de praktijk. Ik heb zo’n beetje alle handelingen wel uitgevoerd, bijvoorbeeld bij een project als Cargoshell. Deze container van kunststof is helemaal op maat ontwikkeld. Ook maakte ik onderdelen voor duikboten en leerde ik alles over vacuüminjectie. Onder andere van mijn collega’s Peter en Karel, zij zijn mijn oude leermeesters.’

 

Bijzondere projecten

Karel Saarloos werkt zo’n 23 jaar bij Poly Products, is al 52 jaar gespecialiseerd in thermoharders en thermoplasten en werkt nog twee dagen in de week bij Poly Products. “Eigenlijk ben ik al met pensioen, maar ik werk hier nog steeds graag. Toen ik hier kwam was de ploeg veel kleiner, maar inmiddels heb ik wel 30 collega’s. Een hele verandering, maar er is meer veranderd. Waar we in het verleden alles nog met de hand deden, passen we tegenwoordig steeds meer technieken toe. Ook loert robotisering om de hoek. Vroeger was je van begin tot eind betrokken bij een project. We dachten mee vanaf de tekentafel en legden de laatste hand aan de producten. Wildwaterbanen, de ANWB route paddenstoelen, putdeksels voor Schiphol (bestaande uit wel 68 lagen koolstofvezel!) en de divingtanks voor kleine duikboten. Maar ook het kantoor van Mammoet, verschillende gevels in Amsterdam, brugdelen, toepassingen voor de Efteling, de koepels van de moskee in Waalwijk of de mossel bij Bruinisse. Ik heb het allemaal voorbij zien komen en gemaakt. En het verveelt me nog steeds niet.”

 

Kennis en knowhow

Peter werkt al 32,5 jaar bij Poly Products en kijkt over een jaar uit naar zijn pensioen. Hij is één van de langst gedienden. “Maar er zijn veel meer collega’s die hier al heel wat jaren werken. Daarin ben ik geen uitzondering. In het begin waren we met maar zes man” lacht hij. “Ik zeg wel eens: ‘je bent hier kort of krachtig in dienst’.” Daarmee doelt hij op het trouwe dienstverband van vele (oud)collega’s bij Poly Products. En met in totaal ruim 40 jaar ervaring in het vak is Peter met recht een specialist. “De mensen die hier al jaren werken hebben de kennis en knowhow in huis. Ook de nieuwste technieken heb ik altijd bijgehouden, want het is erg belangrijk om bij te blijven. Ik ben daarbij gespecialiseerd in vacuümtechniek en dat is nog steeds vooral handwerk, ontzettend divers en meestal maatwerk. Sommige projecten lopen wel tot een jaar. Bijvoorbeeld de productie van de zwembaden op een superjacht, daar gaat echt een hele periode overheen.”

Ontwikkelingen

“Dat zijn wel bijzondere klussen inderdaad,” vult Jan aan. “Samen werken aan zo’n groot project is erg leuk. We ondersteunen elkaar, helpen elkaar en zijn altijd eerlijk en redelijk naar elkaar. Zelf stuur ik inmiddels ook nieuwe collega’s aan en leer hen alles wat ik heb geleerd. Zo houden we de kennis in stand. Maar we leren zelf ook nog steeds veel bij. De technieken en innovaties rondom vacuüminjectie gaan steeds verder; het wordt meer en meer technisch maatwerk. Ook aan de milieu eisen komen we steeds beter tegemoet, met bio-composieten en harsen. Dat zijn mooie ontwikkelingen.”

 

Ambacht van de vakman

En zo is er geen dag hetzelfde, benadrukken de heren. Karel: “Poly Products is een veelzijdig bedrijf. Elke dag is anders en elk project brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Heel divers. En wat is er nou mooier dan werken met je handen?” Peter: “Het werk hier is nog steeds een ware ambacht en dat moet je koesteren.” Jan: Zeker, want door met je handen te werken word je een echte vakman!”

Op zaterdag 9 november zijn alle belangstellenden welkom om eens binnen te kijken bij Nederlands grootste composiet specialist. Van 10.00 tot 16.00 uur bent u van harte welkom in Werkendam tijdens de open dag van Poly Products. Op donderdag 7 november is er een besloten open dag voor vaste relaties.

Hero stijl element
Iocn 7
Altijd als eerste op de hoogte?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief

Volg ons op social media

© Poly Products   |  Alle rechten voorbehouden  |  Algemene voorwaarden  |  Privacy verklaring  |  Cookie verklaring  |  Cookie settings