Vacatures
0183 - 50 71 50
Polyester werker
Nieuws
Opnieuw in evenwicht
Poly-products-content-Kunstwerk Marta Pan

Een heel bijzonder kunstwerk dat op dit moment bij Poly Products in onderhoud is, is de Grande Spirale van Marta Pan. De grote rode spiraal van de Franse kunstenares van Hongaarse afkomst is een bekend werk van haar. De sculptuur rust op slechts een punt en kan bewegen bij aanraking. Poly Products zorgt dat het kunstwerk weer fris in de rode kleur kan zweven.


Afwerking

De huid van de Grande Spirale moet door het verstrijken van de jaren een opknapbeurt krijgen. Het kunstwerk is omkleed met rood polyester. Bij Poly Products is het sculptuur dus in goede handen! Bijzonder aan de Grand Spirale is het evenwicht van het kunstwerk en dat het op slechts een punt rust. Dit evenwicht is op dit moment niet meer in balans. Een gespecialiseerd bedrijf heeft röntgenfoto’s gemaakt om te achterhalen hoe het kunstwerk destijds gemaakt is. In het kunstwerk blijkt slechts een enkele plek gebruikt te zijn waar gewicht is ingebracht om het in evenwicht te houden. De röntgenfoto’s geven ons ook inzicht in waar de slechte plekken zitten in het object. De doorlooptijd van het onderhoud is enkele weken, waarna het weer volledig opgeknapt kan zweven in de aula van de Technische Universiteit Delft.


Grande spirale

Het kunstwerk is in 1960 door Marta Pan voor de TU Delft ontworpen en gemaakt. De eerste jaren stond het in de vijver voor het gebouw van de faculteit Werktuigbouwkunde. Door de wind kwam het object in beweging. Het paaltje waar het kunstwerk op rustte staat er nog steeds. Bij een te harde wind alleen viel de Grande Spirale in het water, waardoor elke keer het object uit de vijver gevist moet worden. Toen in 1966 de nieuwe aula in gebruik werd genomen, verhuisde het mee naar de nieuwe locatie. De Grande Spirale is een abstract kunstwerk van balsahout en samen met evenwicht is dat een rode draad in het werk van Marta Pan. In plaats van de natuurlijke elementen, wordt de beweging nu veroorzaakt door een klein elektromotortje.


Marta pan

De kunstenares volgde haar opleiding aan de kunsthogeschool in Boedapest. Ze verhuisde in 1947 naar Parijs en heeft in 1952 de Franse nationaliteit aangenomen. In datzelfde jaar introduceerde ze haar eerste solotentoonstelling. Haar serie ‘Charnieres’ zijn beelden gebaseerd op de thema’s evenwicht en scharnierpunt. De sculpturen hadden een organische vorm die gerelateerd zijn aan de menselijke vorm en zijn meestal gemaakt van hout.

 

Benieuwd aan welke kunstwerken we nog meer hebben gewerkt? Bekijk dan de ‘kunst en design’-selectie in ons online portfolio op de website.

Hero stijl element
Iocn 7
Altijd als eerste op de hoogte?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief

Volg ons op social media

© Poly Products   |  Alle rechten voorbehouden  |  Algemene voorwaarden  |  Privacy verklaring  |  Cookie verklaring  |  Cookie settings