Vacatures
0183 - 50 71 50
verlijming
Nieuws
Onderzoek: het verlijmen van RVS aan GVK
lijmverbindingen

Eerder kon je al lezen dat we intern bijeen waren gekomen om de eerste bevindingen van ons onderzoek naar de lijmverbindingen tussen metaal en composiet te delen. Op basis van een test-protocol zijn toen verschillende verbindingen gemaakt tussen composiet en metaal. De resultaten van deze testen zijn inmiddels bekend en het onderzoek is afgerond.


Dit onderzoek is opgezet in samenwerking met Solico Engineering B.V., een composiet engineeringbedrijf uit Oosterhout en tevens een onafhankelijke partner. De onderzoeksresultaten hebben zij verwerkt tot een rapport. Het onderwerp van het onderzoek is: het constructief verlijmen van RVS (roestvast staal) aan GVK (glasvezelversterkt polyester).


Voordelen

De drijfveer achter dit onderzoek voor Poly Products zijn de voordelen die kleven aan de constructieve verlijming van materialen ten opzichte van een mechanische verbinding, zoals door middel van bouten. Ten eerste behoudt het onderdeel met een lijmverbinding zijn kracht, omdat het niet wordt verzwakt door gaten. Ten tweede gebeurt de krachtsoverdracht gelijkmatig. Als laatste zorgt een lijmverbinding ook voor ruimtebesparing, doordat er geen onderdelen uitsteken.

Betrouwbaar

Gezien de materialen RVS en GVK erg verschillend zijn, is er extra aandacht nodig om met zorgvuldige verlijming een goed resultaat te verkrijgen. Om een betrouwbare constructieve lijmverbinding tot stand te brengen moest er onderzoek worden gedaan naar:

  • Een geschikt lijmsysteem om de onderdelen te verlijmen;
  • Een goede voorbehandeling van de te verlijmen oppervlakten;
  • Goede verwerkingscondities: droog, stofvrij, voldoende temperatuur;
  • Goede verwerking: aanmaak lijm, applicatie op de oppervlakken, fixatie van de onderdelen;
  • Ervaren verwerker die gericht is op zorgvuldige naleving van bovenstaande punten. 

Eigen onderzoek

De combinatie RVS-GVK komt regelmatig voor bij onze projecten, waardoor de resultaten tot belangrijke aanpassingen kunnen leiden in onze processen. Dit heeft ons aangezet tot het verrichten van een onderzoek op eigen initiatief. De onderzoeksresultaten schuwen ons niet, maar leren ons juist veel over de mogelijkheden van lijmverbindingen en composiet!


Resultaten

Het rapport met de onderzoeksresultaten is opgesteld en bij interesse over deze kennis kunt u contact met ons opnemen.

Hero stijl element
Iocn 7
Altijd als eerste op de hoogte?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief

Volg ons op social media

© Poly Products   |  Alle rechten voorbehouden  |  Algemene voorwaarden  |  Privacy verklaring  |  Cookie verklaring  |  Cookie settings