Family Module - Beaufort '21

3D printen op groot formaat is sleutelrol in realisatie

Werkwijze

  • Uitvoeren materiaalselectie
  • Product engineering
  • Printen van de objecten
  • Afwerken met speciale betonlook
  • Monteren op locatie te België

Lichtgewicht kunstwerk van gerecycled materiaal

In opdracht van Beaufort heeft Poly Products BV uit Werkendam een uniek kunstwerk van kunstenares Goshka Macuga gerealiseerd. Een groep beelden op een sokkel tonen een klein familie tafereel. De imposante afmetingen met een totaal hoogte van 6 meter maken het een indrukwekkende verschijning aan de promenade van Nieuwpoort (België). Voor het oog een zwaar object van massief beton maar schijn bedriegt: de beelden zijn enorm licht en dus zonder zware fundering geplaatst. De XXL-3D print technologie van Poly Products heeft een sleutelrol gespeeld in de realisatie van dit project.

 Van klein naar groot: 3D printen als oplossing
De basis van het kunstwerk waren klei modellen van circa 40cm hoog. De uitdaging was om deze 10 maal uit te vergroten zonder een enorm gewicht te krijgen. Een digitale route met hoge resolutie scans, CAD nabewerking en de XXL 3D printer van Poly Products boden uitkomst. Elk detail uit de modellen werd overgenomen en is uiteindelijk verwerkt in het enorme eindresultaat. ‘De oplettende kijker zal zelfs de duimbewegingen gemaakt door Goshka Macuga om het klei model vorm te geven herkennen in het kunstwerk’ aldus Joppe Spaans 3D print engineer bij Poly Products. 

 De 3D print technologie alléén bood nog niet direct de eindoplossing. De printer werkt met kunststoffen, maar onderdeel van de uitdaging was het creëren van een betonlook uitstraling en geen ‘plastic-look’. De basis vorm is geprint in een recyclede rPETG met glasvulling. 

Poly Products ontwikkelde op basis van haar halve eeuw aan composiet kennis een afwerklaag die de thermische uitzetting van dit materiaal kon opvangen. Men ging aan de slag met verschillende granulaten en vulmiddelen opgesloten in een thermohardend materiaal en kwam tot een maatwerk betonlook opbouw.

Maatschappelijke impact: bewust materiaalgebruik
Door de inzet van gerecyclede materialen met een zeer lange levensduur én lage milieu impact bij de productie zijn deze beelden een prachtig voorbeeld van een nieuwe manier van produceren: afval inzetten als waardevolle grondstof voor nieuw gebruik voor toepassingen die een positieve impact hebben op mens, milieu en maatschappij. De materialen van dit kunstwerk kunnen na hun gebruik gerecycled worden.  Deze richting van productie creatie op deze schaal is nieuw en onderscheidend en voorkomt gebruik van de meer milieu belastende materialen die nodig zouden zijn bij een ‘traditionele’ materiaalopbouw.

 Verschil maken door het leveren van een totaal pakket
Het is de tweede keer dat Poly Products een kunstwerk levert voor de openluchttentoonstelling Beaufort in België. In 2018 leverde Poly Products ‘De Drie Wijsneuzen Van De Panne: 3 pilaren van 15 meter hoog met grote hoofden midden op het strand.  ‘We merken dat klanten het totaalpakket willen afnemen; engineering, realisatie, installatie en nazorg’, aldus Michiel de Bruijcker, algemeen Directeur van Poly Products. ‘Wij verzorgen dit traject al meer dan 50 jaar voor ‘traditioneel’ gevormde producten in composieten, oftewel vezelversterkte kunststoffen, maar laten nu zien dat het ook in staat is om dit met de digitale vormgevingstechnologien te realiseren.’

 Over Beaufort '21
Beaufort is een driejaarlijkse kunsthappening die sinds 2003 plaats vindt langs de zeedijken, stranden en duinen van de hele Belgische kustlijn. Langs deze kust tref je 30 bijzondere kunstwerken aan. Samen vormen ze het Beaufort Beeldenpark. Het is de grootste openluchttentoonstelling van het België, in het unieke decor van de kust.

www.beaufortbeeldenpark.be

3D printen in groot formaat is dé oplossing bij complexe vormen. 
Bekijk onze speciale website over onze 3D printer.

Bent u op zoek naar een bijzonder object, of heeft een een object dat gerenoveerd dient te worden?
Vraag ons naar de mogelijkheden.

Hero stijl element
Iocn 7

Altijd als eerste op de hoogte?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief

Volg ons op social media

© Poly Products   |  Alle rechten voorbehouden  |  Algemene voorwaarden  |  Privacy verklaring  |  Cookie verklaring  |  Cookie settings